Banner
OTT VAN A SZEREN
GATTER FOGADÓ
EGY FŰRÉSZÜZEM ÚJ ÉLETE SZALAFŐN

Állatvilág

AZ ŐRSÉGI NEMZETI PARK ÁLLATVILÁGA

ALPESI GŐTE

Hazánk egyik legritkább és legértékesebb kétéltűje. Fajtársaival ellentétben a magasabb fekvésű helyeket kedveli. Csak az Északi-középhegységből - Mátra, Bükk, Zemplén - ismeretes, illetve még a Bakonyban és az Őrség egyes pontjain találták meg. Mindenhol a hűvösebb, rejtett és időszakos állóvizeket keresi.

 

FEKETE GÓLYA/SCWARZER STORCH

Fehér alsótestét kivéve fekete, aranyló zöld, bíbor és rézvörös fémfénnyel. A tojó valamivel fakóbb és kisebb termetű. Teljes hossza 97 cm, tehát elmarad fehér rokonától. Szárnyai keskenyebbek, szárnyfesztávolsága 190 cm. Hazai állománya 150 pár. 2-5 fehéres tojása egyenként kb. 64 mm hosszú. A kotlási idő 30-35 nap. Több halat fog, mint a fehér gólya, emellett vízirovarokat, békákat és gőtéket is fogyaszt.

 

DARÁZSÖLYV

Európa és Észak-Ázsia erdős területein honos. Hártyásszárnyúakkal, főleg darazsakkal és azok bábjaival táplálkozik. A fiainak is bábokkal telt lépet hord, vagy pedig a begyében darazsakat és azok lárváit. A lódarazsak fullánkját kitépi, mielőtt lenyelné őket. Az elfogyasztott rovarok emészthetetlen, kitinszerű részeit köpet formájában távolítja el.

 

HARIS

Fokozottan védett madár. Európában visszaszorulóban lévő, sérülékeny állományú faj, amelyet elsősorban élőhelyeinek elvesztése és a gépi kaszálás veszélyeztet. 
Hazánkban is lassan csökkenő tendenciát mutat állománya, amelynek nagyságát 500-1200 párra becsülik. Nedves legelőkön, mocsárréteken fészkel. A hím a magas fű rejtekéből késő este, kora hajnalban hallatja jellegzetes hangját.
Vonuló madár, a telet az Egyenlítőtől délre, Kelet-Afrikában tölti.

 

KÉK GALAMB

Egyetlen odúban fészkelő galambfajunk. Hossza 33 cm. Egészben véve különböző árnyalatú kékesszürke. Nyaka hátulsó része és oldalai zöldesen vagy bíborfényben csillognak, begye barnásan árnyalt borvörös. Evezői szürkésfeketék, az összecsukott szárnyon keskeny fekete szalag látszik. Faroktollai szürkék, végükön széles fekete szalaggal. Csőre sárgás, lábai pirosak. Hím és tojó hasonló, a fiatalok, különösen a fejükön és hátukon, barnásabbak.

 

TÜZESFEJŰ KIRÁLYKA

A legkisebb énekesmadarak, testük gömbölyded, csőrük rövid, vékony és hegyes. Európai fajaik zöldes színűek, fejükön gyakran föltűnő aranysárga mintázattal. Az északi félteke hideg és mérsékelt égövében, az örökzöld növényzethez kötötten fordulnak elő, rovarevők.

 

VIDRA

A vastag, tőből kihegyesedő hengeres, izmos farok és a széles, lapos fej a fő jellemzője. A fül feltűnően kicsi. Mindegyik végtagján 5 ujj található, melyeket a karmok tövéig érő úszóhártya köt össze. Rövid, erős lábának segítségével kitartóan úszik. Kotorékát a vízpartok talajában készíti. A nőstény itt hozza világra 2-4 kölykét. Tápláléka elsősorban halak, rákok, vízimadarak és azok tojásai.

 

9942 Szalafő, Templomszer 21.
Tel: 06 30 9000 211
Email: laszlosim@gmail.com