Banner
OTT VAN A SZEREN
GATTER FOGADÓ
EGY FŰRÉSZÜZEM ÚJ ÉLETE SZALAFŐN

Tanösvény

Tanösvények szabadon látogathatóak, de igény esetén szakmai idegenvezetés is igényelhető.

Az Őrségi Nemzeti Park területén lévő tanösvények

Rezgőnyár tanösvény

A tanösvény Őriszentpéteren, a Harmatfű Természetvédelmi Oktatóközpont épülete melletti erdősávban létesült. Bemutatja az erdei szukcessziót, az Őrségi Nemzeti Parkra jellemző cserjeés fafajokat, valamint a tókák élővilágát. Őriszentpéter központja, valamint Szalafő és Kondorfa felől egyaránt megközelíthető, parkolási lehetőség biztosított. A tanösvény hossza: 300 m.

Sárgaliliom tanösvény

A tanösvény Velemérről Magyarszombatfára vezeti át az érdeklődőket, bemutatva a kevésbé ismert és látogatott Belső-Őrség természeti és kulturális értékeit. A tanösvény a veleméri buszfordulótól indul, így könnyen megközelíthető a busszal és a személygépkocsival érkezők számára egyaránt. A könnyebb tájékozódást sárgaliliomot ábrázoló nyilak jelzik. Az útvonal első hat állomása Velemér községen keresztül halad, különösebb túrafelszerelést nem igényel, a Velemér és Gödörháza közötti – a kék túrát követő – földút azonban már terepre alkalmas lábbelit kíván. Gödörházától ismét aszfaltos úton haladhatunk tovább. A tanösvény hossza: 6,2 km.

Szala menti tanösvény

A látogatók igazi terepi program keretében a Szala mente élővilágát ismerhetik meg. A tanösvény Szalafő központjából indul és Őriszentpéteren, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Keserűszeri Vendégházánál végződik. Csak gyalogosan járható be. A tanösvény hossza: 3,8 km.

Felsőszeri tanösvény

A tanösvény a szalafő-felsőszeri buszvárótól Szalafő-Pityerszerre vezeti át a látogatókat Egyes állomásainak felkeresésével az Őrség népi építészetének sajátos világába nyerhetnek betekintést. A felsőszeri rész autóval is bejárható, a Pityerszerre átvezető terepi szakasz csak gyalogosan. A tanösvény hossza: 1,7 km.

Körtike tanösvény

A tanösvény Szalafő környékének jellemző élőhelyeit, természeti értékeit mutatja be. Csörgőszerről indulva Pityerszerre, a népi műemlékegyütteshez vezeti át a látogatókat. Gyalogosan, kerékpárral, szekéren egyaránt bejárható. A tanösvény hossza: 6,2 km.

Szomoróczi tanösvény

A tanösvény bejárásával egy bájos határ menti falucska, Kercaszomor múltjába és jelenébe, kultúrtörténeti értékeibe nyerhet a látogató betekintést, mely a magyar–szlovén országhatáron végződik. Gyalogosan, kerékpárral, autóval egyaránt bejárható. A tanösvény hossza: 3 km.

Fürge cselle tanösvény

A tanösvény Kercaszomor községből indulva a Kerca-patak és környékének élővilágát mutatja be. A tanösvény csak gyalogosan járható be. A tanösvény hossza: 3,2 km.

Töllös tanösvény

A tanösvény a szentgyörgyvölgyi erdő természeti értékei mellett a régi kisparaszti szálaló és a modern Pro-Silva erdőgazdálkodást mutatja be. Megközelíthető Magyarföld és Szentgyörgyvölgy felől, csak gyalogosan látogatható. A tanösvény hossza: 3 km.

Réti orchideák tanösvény

A tanösvény Kétvölgy település népi építészeti emlékeit, turisztikai és természeti értékeit mutatja be. A tanösvény hurok alakú, a Kétvölgy Permise településrészén lévő tűzoltószertár épülete mellett megépített pihenőhelytől indul és Ritkaháza településrészen keresztül haladva itt is ér véget. A tanösvény útvonala nagyrészt meglévő, kiépített szilárd burkolatú úton halad. A tanösvény hossza: 6 km.

Égig érő tanterem tanösvény

A tanösvény Apátistvánfalván a templomtól indulva a település természeti és kulturális értékeit mutatja be.
A tanösvény hossza: 5 km.

Hársas-tó tanösvény

A tanösvény a Hársas-tónál nyolc bemutatóhelyen az Őrség és a Vendvidék természeti és építészeti értékeit, örökségét ismerteti.

A tájvédelmi körzetekben lévő tanösvények

Védett növényeket bemutató tanösvény (Kőszegi Tájvédelmi Körzet)
A Chernel-kertben található élő tanösvény Magyarország kipusztulással veszélyeztetett növényeit mutatja be. A mesterségesen nevelt növényeket kis ágyásokban találjuk. Minden növény mellett tábla mutatja a nevét és jellemző élőhelyét. Csak gyalogosan járható be. A tanösvény hossza: kb. 300 m.

Csillaghúr tanösvény

Kőszegtől néhány kilométerre található a Kőszegi-hegység jellegzetes élővilágát bemutató Csillaghúr tanösvény, mely az Óház kilátóhoz vezető út mentén található. A tanösvény hossza: 3,5 km.

Királyvölgyi természetvédelmi tanösvény

A tanösvény a Kőszegi-hegység jellemző növény- és állatvilágának bemutatását célozza meg. A tanösvény megközelíthető gyalogosan, Kőszegen az Árpád térről kiinduló gyalogúton. A tanösvény hossza: 1,5 km.

Írottkő tanösvény

Az Írottkő kilátóhoz vezető út mentén található tanösvény az Írottkő Natúrpark településeit és a Kőszegihegység
kirándulóhelyeit mutatja be. A tanösvény hossza: 2 km.

Óriások útja tanösvény

A bozsoki Sibrik-kastélytól a Kalapos-kőig vezető tanösvény a Széleskő és a Kalapos-kő közötti hegygerinc jelentősebb sziklaalakzatait, kis barlangjait mutatja be. A tanösvény hossza: 7 km.

Ciklámen erdei tanösvény

A tanösvény témája a Kőszegi-hegység erdőgazdálkodása. A tanösvény a Szent Vidtől a Stájer-házakig vezeti a látogatókat. Először a kék kört kell követni a Hörmann-forrásig (turistajelzés), majd ott a kék sávjelzést a Stájerházi Erdészeti Erdei Oktatóközpontig. A tanösvény hossza: kb. 4,5 km.

Geológiai tanösvény

A hegy kialakulásának történetét ismerteti. A rekultivált egykori bazaltbánya területén található tanösvényhez vezető gyalogút mentén általános tájékoztatást nyújtó táblákon a Sághegyi Tájvédelmi Körzet természeti, kulturális értékeiről olvashatnak az ide látogatók, míg magában a bányaudvarban kis méretű információs táblákon az adott helyen éppen megfigyelhető földtörténeti folyamat, geológiai alakzat leírása látható. Az Eötvös Loránd Turistaház melletti parkolót veszik körbe a Sághegy védett növényés állatfajait ismertető táblák. Mindkét tanösvény szabadon látogatható, szakvezetés igényelhető. A tanösvény hossza: kb. 600 m.

9942 Szalafő, Templomszer 21.
Tel: 06 30 9000 211
Email: laszlosim@gmail.com